Kramm

Testamente

Hvad betyder uskiftet bo?

Uskiftet bo er forbeholdt ægtefæller og betyder, at arven efter førsteafdøde ægtefælle ikke gøres op. Der udbetales således ikke arv efter afdøde. Du lever derfor – som den længstlevende ægtefælle – videre med afdødes økonomi i “rygsækken”. Du kan sidde i uskiftet bo, indtil du vælger at skifte, er nødt til at skifte eller indtil du selv dør. 

Hvis din ægtefælle dør og I kun har fælles børn sammen, så har du ret til at sidde i uskiftet bo. Hvis din ægtefælle har børn fra tidligere forhold, så skal du have deres accept/samtykke til at sidde i uskiftet bo. 

Betingelser for uskiftet bo?

Uskiftet bo medfører en række forpligtigelser, fordi du netop lever videre med afdødes økonomi. Ex. kræver et uskiftet bo, at du overtager afdødes kreditorer. Det betyder, at hvis afdøde havde gæld, så skal du overtage den gæld. Tilsvarende betyder et uskiftet bo også, at hvis du selv kommer til penge, mens du sidder i uskiftet bo, så tæller disse penge med, når det uskiftede bo skal gøres op. Det betyder, at hvis du ex. vinder i Lotto, får en større sum penge udbetalt fra din pensionsordning eller at du selv arver penge fra din egen familie, så skal disse penge tælles med, når afdødes bo skal gøres op. Derudover er det et krav, at du passer og plejer afdødes formue, så afdødes arvinger ikke “snydes” for arv. Endelig kan du ikke gifte dig på ny, hvis du sidder i uskiftet bo – så vil du være tvunget til at gøre afdødes bo op og skifte med afdødes arvinger. 

Derfor er det oftest den bedste løsning, at afdødes bo gøres op i forbindelse med dødsfaldet, så du kan leve videre med din egen økonomi. Så skal du ikke overtage afdødes kreditorer, din penge er dine penge og du kan frit vælge at indgå i et nyt ægteskab, hvis du finder den eneste ene på ny. 

Uskiftet bo eller ej?

Du ved ikke på forhånd, om det vil være bedst for dig at sidde i uskiftet bo eller gøre boet op. Det kan du først tage stilling til, når situationen opstår. Derfor anbefales det, at ægtefæller supplere med et fælles testamente, hvori de bestemmer, at hvis uskiftet bo ikke er fordelagtigt, så skal den længstlevende ægtefælle arve mest muligt – på den måde kan man sørge for at ægtefællen arver 93,75 % i stedet for de 75 %, som arveloven beskriver. 93,75 % er næsten det hele og er meget tæt på, at være det samme som uskiftet bo – man undgår blot alle forpligtigelserne, der følger med et uskiftet bo. 

Har du sikret, at din ægtefælle får mest muligt af arven efter dig? 

Er du klar til næste skridt?

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en drøftelse af, hvorvidt jeg kan hjælpe dig videre med din sag og hvad det eventuelt vil komme til at koste. Det er altid gratis, at kontakte Kramm.

(+45) 22 67 97 79
jura@kramm.dk