Fremtidsfuldmagt

Fremtidsfuldmagt og demens?

Muligheden for oprettelse af en fremtidsfuldmagt er hovedsageligt tiltænkt den situation, at vi alle risikere at komme til at lide af demens senere i livet. Oprettelsen af en fremtidsfuldmagt skal således sikre, at vi selv har indflydelse på, hvem der skal tage over og at dokumentet er på plads og klar til brug, hvis det skulle blive aktuelt.

Statistisk set rammes kvinder langt oftere af demens end mænd. En undersøgelse i 2019 viste, at i aldersgruppen 75 – 79 år lider 10 % af den kvindelige befolkning af demens, mens blot 5 % af den mandlige befolkning lider af demens. Tallet stiger stødt med alderen og i aldersgruppen 85 – 89 år lider 24 % af den kvindelige befolkning af demens, mens kun 13 % af den mandlige befolkning lider af demens. For alders gruppen over 90 år lider 45 % af den kvindelige befolkning af demens, mens 24 % af den mandlige befolkning lider af demens. 

Derfor er det vigtigt, at du tager stilling til, hvem der skal tage over for dig, hvis du senere i livet kommer til at lide af demens. 

Ved at oprette en fremtidsfuldmagt, så tager du selv stilling til, hvem der skal tage beslutninger om din økonomi og dine personlige forhold, hvis du selv bliver ude af stand hertil pga. demens. Du har således indflydelse på, hvem der skal tage over.

Opret fremtidsfuldmagt mens du er rask!

Det er vigtigt, at du tager den beslutning og opretter din fremtidsfuldmagt, mens du er rask. Er du først begyndt at have symptomer på demens, så kan det være for sent og du og dine pårørende er i stedet overladt til et værgemål, hvor Familieretshuset beskikker en værge for dig. I denne situation vil du ikke have indflydelse på, hvem der bliver din værge. 

Min ægtefælle kan da tage over…

Du skal være opmærksom på, at din ægtefælle ikke vil have mulighed for at tage beslutninger om din økonomi eller dine personlige forhold uden en fremtidsfuldmagt. Mange tror, at en ægtefælle automatisk kan tage over – det er desværre ikke tilfældet. 

Har du oprettet din fremtidsfuldmagt?

 

Er du klar til næste skridt?

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en drøftelse af, hvorvidt jeg kan hjælpe dig videre med din sag og hvad det eventuelt vil komme til at koste. Det er altid gratis, at kontakte Kramm.