- +45 22 67 97 79
- jura@kramm.dk
- Man - Fre: 9.00 - 15.00
Ægtepagt
Hvad er en ægtepagt?
Når man bliver gift, så får man automatisk fælleseje. Det betyder, at man i ægteskabet ejer alt i fællesskab – “hvad der er dit er mit” og omvendt. Det har den konsekvens, at hvis kærligheden ikke holder og I skal skilles, så skal man dele alt, hvad I ejer med 50 % til hver af jer. Det kan være en urimelig fordeling, hvis du eksempelvis har medbragt en større formue ind i ægteskabet og derved skal aflevere 50 % til din ægtefælle i tilfælde af skilsmisse. Det kan man undgå ved at oprette en fælles ægtepagt.
En ægtepagt er et dokument, der kan oprettes mellem jer som ægtefæller og som tager stilling til, hvorledes formuen eller bestemte ejendele skal fordeles mellem jer i tilfælde af skilsmisse – man opretter således et særeje.
Hvad betyder særeje?
Særeje betyder, at hele din formue eller bestemte dele af din formue er din og kun din. Således vil du ikke skulle dele din formue med din ægtefælle i tilfælde af skilsmisse. Det kan ex. være, at du har en opsparing eller et hus, som du tager med ind i ægteskabet. Ved at lave særeje på dette, så sikrer du, at du beholder din opsparing eller dit hus, hvis I senere skulle blive skilt.
Særeje kan også være særlig relevant, hvis du ejer en virksomhed eller en andel af en virksomhed. Det anbefales altid, at der laves særeje på virksomheden, da du vil få svært ved at aflevere 50 % af virksomhedens værdi til din ægtefælle i tilfælde af en skilsmisse. Det vil oftest kræve, at du lukker virksomheden og derved mister dit forsørgelsesgrundlag. Hvis virksomheden derimod er gjort til særeje, så beholder du virksomheden i tilfælde af skilsmisse og din ægtefælle har ikke krav på 50 % af virksomhedens værdi.
En ægtepagt kan også være relevant i forhold til at sikre den enes formue i tilfælde af dødsfald. Men oftest bruges ægtepagterne til at lave et særeje, der beskytter formue eller aktiver i tilfælde af skilsmisse.
Hvordan oprettes en ægtepagt?
Ægtepagten laves først som et skriftligt dokument, der skal underskrives af jer begge – I skal således være enige om at oprette ægtepagten. Dernæst skal ægtepagten tinglyses før den er gyldig.
Der findes flere former for særeje og derfor er det meget vigtigt, at du altid for juridisk rådgivning inden du opretter en ægtepagt, så du er helt sikker på, at indholdet af ægtepagten stemmer over ens med dine ønsker.
Du er altid velkommen til at kontakte “Kramm – Jura For Dig”, hvis du har spørgsmål omkring ægtepagter eller oprettelsen af en ægtepagt.
Læs mere
Hvad koster en ægtepagt?
Hos Kramm får du personlig rådgivning og udfærdigelse af din ægtepagt for 2.995,- kr.
Er du klar til næste skridt?
Du er altid velkommen til at kontakte mig for en drøftelse af, hvorvidt jeg kan hjælpe dig videre med din sag og hvad det eventuelt vil komme til at koste. Det er altid gratis, at kontakte Kramm.